2010 г. 21 март 2013

     

„Вече съм грамотен, мога да чета”

На 21 март ученици от І клас на ОУ „Ив. Батаклиев” с класен ръководител г-жа Вълчева се разделиха с Буквара и заявиха „Вече съм грамотен, мога да чета” .На тържеството присъстваха родители и учители. Децата получиха подарък книжка и читателска карта. Накрая празника приключи с вкусни лакомства.

 

19 март 2013 г.

Конкурс – рецитал, посветен на 100 г. Балкански войни

На 19 март в Детския отдел на РБ „Н. Фурнаджиев” се проведе конкурс – рецитал, посветен на 100 г. Балкански войни. В конкурса взеха участие деца от 2 до 5 клас на следните училища: НУ „Отец Паисий”, НУ „Н.Фурнаджиев”,ОУ „Л.Каравелов”, ОУ ”Хр. Ботев”, ОУ „В. Левски” - с. Величково, ОУ „К. Величков” - с. Паталеница, СОУ „Г. Брегов”, ОУ „20 април” - гр. Панагюрище. Авторитетно жури в състав Г.Спасов, Катя Данчева, Инна Церовска и Ваня Апостолова оценяваха изпълненията. Призът грабна Николай Рудев, ученик от ІІ клас на СОУ „Г. Брегов”. Отличени бяха и Любомира Кацарова, Васил Ангелов и Светослава Башкехайова.

 

01 март 2013 г.

„Баба Марта бързала, мартенички вързала”

„Баба Марта бързала, мартенички вързала” Баба Марта дойде и в РБ ”Н.Фурнаджиев”. Тук я посрещнаха с песни и стихотворения децата от ЦДГ ”Радост”. Тя върза на ръчичките им мартенички за здраве и ги почерпи с вкусна питка с мед. Люшна се весело хорце. Учениците от ОУ ”Любен Каравелов” също дойдоха да се срещнат с веселата Баба Марта. Те я изненадаха с драматизацията „Бабо Мартенска приказка”. От вкусната питка имаше и за тях. И в библиотеката стана както се пее в песента: „ Баба Марта днес раздава мартенички, мартенички, за големи и малки”.

 

28 февруари 2013 г.

Презентация „Пролетни празници и обичаи”

Продължава работата на.РБ ”Н. Фурнаджиев” с учениците от ОУ ”Кирил и Методий”, по проекта ”Мога – моето образование – голямата алтернатива”. С презентация „Пролетни празници и обичаи”, г-жа Елена Рикова разказа за българските народни традиции. Тя върза на учениците мартенички с пожелание за здраве. ”Освобождението на България” беше другата тема, с която се запознаха възпитаниците на училището. Трети март е светла дата за всеки българин. Наш дълг е да тачим и пазим свободата, да обичаме своето Отечество.

 


27 февруари 2013 г.

Представяне на книгата „Съкровището на Шишман”в библиотеката

Симеон Христов  музиканта и романист., представи своя роман „Съкровището на Шишман”в библиотеката пред ученици и учители от СОУ”Г.Брегов”, ПГПТ и МГ”К.Величков”, граждани. С усмивка, любов и силен плам авторът поведе своя разказ,за книгата пред притихналата аудитория.Основната му идея е да разкрие образа на великия духовник-исихаст, неговите силна вяра и духовна извисеност, живот, посветен в името на България. В творбата си Симеон Христов използва само доказани исторически факти, образи и събития. Книжното съкровище на библиотеката  в Търново .грижливо укрито от монасите, в смутните времена, все още не е намерено. За още много и интересни събития описани в романа сподели авторът.

19 февруари 2013 г.

 • Честването на 140 години от героичната гибел на най-великия българин Васил Левски

   

  19 февруари в РБ ”Н.Фурнаджиев” бе наситен с прояви, свързани с честването на 140години от героичната гибел на най великият българин Васил Левски.

  • Изложба от фотоси и книги, посветени на Дякона, посрещат читателите и гостите на библиотеката.
  • В отдел ”Изкуство” ученици от ПГПТ – Пазарджик с преподавател г-н Хачик Мардиросян се докоснаха до духа на Апостола, до неговото мислене и убеждения. Те са актуални и днес, чрез документалната лента „Левски пред съда на Портата и на историята”. Научиха интересни факти за неговия портрет, нарисуван от Георги Данчов, близък приятел и съратник.
  • С презентация беше представена и историята на паметника на Васил Левски в София. Библиографски обзор на литература за великия българин
  • „Слово за Апостола” ,бе направен в читалня „Хуманитарни науки”. В проявата взеха участие ученици от ОУ”Любен Каравелов”.
  • Представители на РБ ”Н.Фурнаджиев” присъстваха на панахидата в памет на Васил Левски , в храма „Св.Богородица”. Те се поклониха и поднесоха цветя пред паметника на Апостола.

15 февруари 2013 г.

Дискусия на тема „Предразсъдъците.Каква ни е ползата?”

Социодраматичен форум и дискусия на тема „Предразсъдъците.Каква ни е ползата?” събраха психолози, учители, ученици и граждани в библиотеката. Предразсъдъците са онези наши вярвания и нагласи, които пречат на пълноценното ни общуване. Това води до конфликти, неразбиране и разделение между хората. Какви са причините те да съществуват? Има ли начин да бъдат осъзнати и преодолени? Тези и още други въпроси дискутираха участниците в събитието, под формата на игра.

 

14 февруари 2013 г.

„Работилница за Валентинки”- изработване на картички, сувенири за празника на влюбените

На Момичета и момчета, на различна възраст, взеха участие в тазгодишното издание на „Работилница за Валентинки” в РБ ”Н.Фурнаджиев”. Най-младите участници бяха момичетата от 6 клас на СОУ ”Георги Бенковски”, следвани от девойките – единадесетокласнички на ПГ по облекло, дамите и кавалерите от Дома за стари хора ”Гаврил Кръстевич и представители на фондация „Хефест”. Бяха демонстрирани техники за изработване на картички, сувенири от текстил, прежда, хартия и др.

 

08 февруари 2013 г.

писателката Величка Настрадинова, за да представи най-новата си книжка за деца

На 8.02.2013.г.скъп гост в РБ ”Н. Фурнаджиев” бе писателката Величка Настрадинова, за да представи най-новата си книжка за деца ”24 чисто нови приказки”. С нея имаха удоволствието да се срещнат малчуганите от началния курс на ОУ ”Любен Каравелов”. Със затаен дъх те се потопиха във вълшебния приказен свят, през който авторката ги поведе.В него живеят колоритни герои, като папагала Кукун, котаракът Борко Благодетеля, присмехулната дъга, сови, феи и много други животинки.

05 февруари 2013 г.

65 години от рождението на художничката Вера Стефанова

„Регионална бибилотека ”Н. Фурнаджиев” не само съхранява книжнината, но и духовността на поколенията в нашата съвременност.” По повод 65 години от рождението на художничката Вера Стефанова, близки, познати, приятели и почитатели се събраха в отдел ”Изкуство” на библиотеката. Приятелите на художничката се включиха с мили спомени, весели случки и нейни картини, които притежават.

 

21 януари 2013 г.

”Опознай знанието в библиотеката”

На посещение в РБ ”Н. Фурнаджиев” бяха учениците от 4 клас на ОУ ”Отец Паисий” гр. Пазарджик, с ръководител г-жа Маркова. Под формата на игра ”Опознай знанието в библиотеката”, децата се запознаха с различните отдели и възможностите за търсене и намиране на информация. С интерес разгледаха изложбата от репродукции на Владимир Димитров – Майстора, собственост на библиотеката.

 

21 декември 2012

„Перото остава дири… Пазарджишки литературни маршрути”

Днес, 21.12.2012г., в последния учебен ден, ученици от 9-ти клас на  СОУ „Св.Св.Кирил и Методий”  участваха в образователната игра „Перото остава дири…
Пазарджишки литературни маршрути”, организирана от РБ”Н.Фурнаджиев”, и по този начин се включиха в една от проявите на културния фестивал „Арт идея – арт алея.”
Замисълът на играта цели да покаже знанията на учениците за историята на родния им град, за най-известните личности – възрожденски дейци и просветители, оставили незаличими дири в националната литература и изкуство, да провокира усещането им за принадлежност към миналото и съвремието, към богатата история на Пазарджик, да се създаде приемственост между поколенията.

 

18 декември 2012

Коледа в Библиотеката

Под този надслов премина веселият празник, организиран от Детски отдел на РБ „Н. Фурнаджиев” и ОДЗ „Радост” – гр. Пазарджик. Г-жа Недка Русекова разказа за коледните обичаи у нас, а децата се включиха с коледни песни и стихчета. Разчупи се питка с късмети и се изви весело хоро. Всяко дете получи коледен подарък.

 

17 декември 2012

Коледа и коледни обичаи

На 17.12.2012 г. в филиала на Детски отдел на Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев”  се проведе мероприятие на тема „Коледа и коледни обичаи”. В него взеха участие ученици от ОУ „Хр. Ботев”  с ръководители Д. Стоянова и Д. Божкова и ученици от прогимназия „Св. Св. Кирил и Методий” с рък. Е.Паунова и Р. Кърпелова. След презентацията на г-жа Е. Рикова децата показаха своите познания по темата в забавна викторина. С интерес разгледаха тематичната изложба „Коледа и коледни обичаи”. Мероприятието завърши с обещание за нови и  интересни срещи.

 

11 декември 2012

Библиотеката – място за електронно включване

На 11 декември 2012 г. в РБ”Н.Фурнаджиев”- гр. Пазарджик се състоя втора за тази година регионална тематична среща на тема „Библиотеката – място за електронно включване”.  Над 50 участници на тази среща имаха възможността да се убедят в промените на културния и социалния живот на хората от региона, настъпили с помощта на Програма „Глобални библиотеки
Красимир Христов, регионален мениджър в ЗУП,  благодари на участниците на тази среща за активно сътрудничество и изрази увереност, че и през 2013 г. ще продължи  успешното партньорство на читалища и библиотеки по Програма „Глобални библиотеки”.

 

10 декември 2012

Реализация на проекта „Виртуална трудова борса за хора с увреждания” на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев ” - гр. Пазарджик

От 10 до 14 декември 2012 г. в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” - гр. Пазарджик се реализира проект „Виртуална трудова борса за хора с увреждания”. Проектът се осъществява с партньорство на сдружение „Бъдеще” и при финансова подкрепа на „Глобални библиотеки”. Петдневно обучение на хора с увреждания  включва придобиване на елементарни компютърни умения, обучение за представяне пред работодателя, библиотечно-информационно обслужване. Целта на проекта е повишаването на възможности за трудова реализация на  хора в неравностойно положение.

 

НАСТРОЕНИЕ С КАРТИНИТЕ НА МАЙСТОРА

Ако ви липсват багрите и топлината на лятото, заповядайте сред живописните творби на Владимир Димитров - Майстора, подредени във фоайето на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” . Репродукциите са от фонда на Библиотеката

 

14 ноември 2012

Приказни герои в Детския отдел на библиотеката

Четвъртокласници от СОУ „Георги Бенковски” с класен ръководител Стефка Михайлова, се превъплътиха в приказни герои от известни приказки: „Малката русалка”, „Снежанка и седемте джуджета”,”Рибарят и златната рибка” и др., от които представиха откъси. Накрая някои от тях прочетоха и съчиненията си на тема „Ако имах шапка невидимка”, където съвсем по детски споделиха своите мечти и желания. Занятието е част от проект на МОН.

 

11 ноември 2012

”Да направим училището привлекателно място за младите хора”

На 9 ноември 2012 година в отдел „Изкуство” на РБ ”Никола Фурнаджиев” се проведе занятие по проект ”Да направим училището привлекателно място за младите хора”. Учениците от у-ще ”Любен Каравелов” с преподавателката им по български език и литература г-жа Сийка Велкова гледаха с интерес презентация  на тема ” Митология, фолклор, литература и театър”.
Беше прожектирана и екранизация на спектакъла „Хъшове”, постановка на Народен театър „Иван Вазов” с режисьор Александър Морфов.
Учениците, преподавателката им и библиотекарите от отдела дискутираха за разликите между литературното произведение на Вазов и прочита на режисьора Морфов.

06 ноември 2012

Библиотеката място събрало в себе си знания и мъдрост

Днес 6 ноември деца от ЦДГ „Радост” проведоха занятие на тема : „Запознаване с библиотеката ”,част от проекта „Библиотеката – място събрало в себе си знания и мъдрост”. Децата разбраха правилата за ползване на библиотеката, начина, по който са подредени книгите. В края на занятието прочетохме приказката на Елин Пелин „Дядовата ръкавичка”. Някои от децата демонстрираха читателските си умения.

 

02 ноември 2012

Дарение от световно известната оперна прима Елена Филипова за Библиотеката

Днес оперната прима Елена Филипова беше гост на Регионална библиотека "Н. Фурнаджиев". В Деня на народните будители певицата направи  безценен дар на библиотеката – пиано Bluthner, притежание на примата и на сестра й Теодора Филипова. На срещата присъстваха представители на Дирекция Образование и култура, журналисти, музикални педагози, библиотекари и читатели. Домакините посрещнаха своята гостенка по стара българска традиция - с хляб и сол и й засвидетелстваха своята огромна симпатия и уважение. Много непринудена и чаровна разказвачка, Елена Филипова завладя аудиторията със спомените за безгрижното си детство в Пазарджик, за първите стъпки в музиката и за успехите на големите оперни сцени.

 

01 ноември 2012

01 ноември Ден на народните будители

На 01.01.2012В Деня на народните будители Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” получи изключително щедър подарък – пиано, дар от оперната прима Елена Филипова.
Тя ще е гост на библиотеката утре, 2 ноември, в 11 часа в отдел Изкуство. Каним всички, обичащи музиката, да я поздравим и да й засвидетелстваме нашата благодарност!

„Инвестбанк” АД направи дарение от книги в Деня на народните будители – 1 ноември на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” – Пазарджик във връзка с инициативата „Покрай ценните книжа нека не забравяме безценните”. Целта на инициативата е да съдейства за утвърждаване на българската писменост и култура и за налагане на образоваността и грамотността като ценности в съвременното българско общество.

 

17 октомври 2012

Представяне на книгата на Р.Казакова "Благосклонната чума"

Вчера на 17 окт. в РБ ”Н. Фурнаджиев” се състоя среща с Росица Казакова и нейният роман „Благосклонната чума”. На срещата присъстваха ученици от 6 кл. на ОУ „Кл. Охридски” и СОУ „Г. Бенковски”. Със своите илюстрации към книгата децата приятно изненадаха младата авторка. Вечерта авторката имаше среща и с пазарджишката общественост в Художествена галерия „Станислав Доспевски”.

 

01 октомври 2012

Рок концерт и поезия в Библиотеката

Вчера с концерт „Рок и поезия, поезия и рок” Община Пазарджик, Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” и Дружество на писателите „Д. Бояджиев” - гр. Пазарджик отбелязаха за пръв път съвместно Световния ден на поезията и музиката. Концертът се състоя пред сградата на Библиотеката. В първата част на изявата свои стихове четоха членове на Дружеството на писателите „Д. Бояджиев” – Атанас Иванов, Валери Иванов, Иван Йотов, Антоанета Дойчинова, Иван Върбанов и поетът от град Серес, Гърция Стелиос Сиравасилис. Вечерта продължи с музиката на рок групите „ROCKA ROLLA” и “VOICE and FINGERS”, които с перфектните си изпълнения я превърнаха в запомнящ се празник. Празник, на който различни поколения се вляха в едно, защото езикът на музиката е един за всички, без разлика от народност, пол или възраст.
След два часа непрестанна музика се разделихме с надежда за нови срещи, защото невероятно, но факт - музиката прави хората по-добри.

 

26 септември 2012

Ученици от V кл. на ОУ „Любен Каравелов” избраха в днешния следобед да подготвят уроците си в Детския отдел на РБ. Те написаха домашните си по математика и четоха български легенди, които трябва да преразкажат в училище.

 

14 септември 2012

На 14 септември 2012 година за 4-ти пореден път в градския парк „Острова” приключи сезона си Лятната читалня при РБ „Никола Фурнаджиев”. Три поредни месеца: от 15 юни до 15 септември под въздушния „покрив” на Читалнята бяха посрещани всички желаещи да разгледат актуални албуми и списания, да почетат на себе си и на малките си деца и внуци, да обсъдят статията или събитието от ежедневниците… Този зелен кът за четене сред природата гостоприемно споделя мястото си и за организирани срещи и забавления.  До нови приятни срещи през лятото на 2013-а!

 

24 септември 2012

В Обучителния център на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик от 24.09. до 28.09.2012 г. се провежда поредно обучение по Програма „Глоб@лни библиотеки – България”. Пет библиотекари от различни отдели на Регионална библиотека и осем от читалищата в гр. Брацигово, гр. Стрелча, с. Лесичово, с. Калугерово, с. Радилово, с. Динката и с. Бъта  се обучават по Направление 5 „Застъпничество, набиране на средства и разработване на проекти” с обучител Станимир Кискинов.

 

19 септември 2012

БИБЛИОТЕКИТЕ - ПАМЕТТА НА НАЦИЯТА
На 19 септември в Регионален исторически музей бе открита изложба „БИБЛИОТЕКИТЕ - ПАМЕТТА НА НАЦИЯТА” организирана съвместно от ББИА, Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”и РИМ. От изложбата научаваме, че за времето от 1844 до 1878 г. са издавани 96 български вестници и списания, 40 библиотеки притежават над 3 млн. архивни документи. В изложбата са подредени старопечатни,редки и ценни издания, собстеност на пазарджишката Регионална библиотека.

 


04 септември 2012

КОРЕЙСКО ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО
На 4 септември Негово Превъзходителство посланикът на Корейската народно-демократична република откри изложба „Корейско приложно изкуство” във фоайето на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”. Изложбата включва гоблени, картини от седеф и миди, фотоси и книги. Удивителната сложност на техниката и красотата на сюжетите предизвикаха възхищението на посетителите. На откриването присъстваха творчески личности от града, организации и сдружения, читатели на библиотеката.
Изложбата ще гостува в града ни две седмици.

 

27 юли 2012

На 27 юли 2012 год. отдел „Изкуство” на РБ „Н. Фурнаджиев” отново се срещна с членовете на Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с интелектуални затруднения „Егида”. Представи творчеството на художника, нарисувал България – Димитър Гюдженов. Картините на художника и паралела направен между епохата на творчеството му и съвремието ни предизвика интереса и затвърди убеждението ни, че библиотеката е добър и необходим приятел на хората в неравностойно ноложение.

 

26 юли 2012

Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” и  Къща-музей „Константин Величков” проведоха съвместно последното мероприятие по програмата „Лято в библиотеката”.Група от 20 деца посети  къщата-музей  и  научи интересни  факти  от  живота  на  бележития  наш съгражданин. Уредничката  на музея Ваня Кибритова посрещна малките гости и ги въведе в атмосферата и бита на хората отпреди два века. Децата разгледаха постоянната експозиция на музея, видяха уникални вещи, използвани от писателя и неговото семейство, слушаха с интерес и задаваха много въпроси. Тихото калдъръмено дворче се огласи от весели детски гласове.

 

19 юли 2012

Днес, в Детски отдел – филиал на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” се проведе поредното занятие „Да оцветим заедно приказни герои и гатанки” по Програмата „Лято в библиотеката”. Участници бяла читатели на Детски отдел – филиал и деца от занималните „Логос” и „Карлсон”. Занятието премина под формата на викторина и над 25 деца прекараха забавни минути с любими герои. Прочетоха подготвените от библиотекари загадки и отгатнаха произведенията и автори им. Отгатваха гатанки и оцветяваха картини.

 

12 юли 2012

Днес, в Детски отдел – филиал на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” се проведе поредното занятие по Програмата „Лято в библиотеката”. То беше под наслов „Да прочетем заедно приказка”. Гости бяха децата от занималня „Карлсон” и Лятна занималня „Логос”. Накратко децата бяха запознати с понятията фолклор, приказка – народна и авторска; видове приказки, историята на приказката. Прочетена им беше „Най-старата приказка” от Ангел Каралийчев. Всяко дете избра книжка и прочете откъс от нея, разказаха за любимите си приказки и приказни герои. Като продължение на темата децата оцветиха шаблони с любими литературни герои и подредиха изложба.

 

5 юли 2012

Днес, 5 юли 2012г, от 14.00 в Детски отдел – филиал на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” се проведе поредното мероприятие по Програма „Лято в библиотеката” – „Грижа за цветята”. Децата оцветяваха и рисуваха, с интерес научиха древни легенди за най-красивите цветя, споделиха как се грижат за любимите си цветя вкъщи. Пред библиотеката всяко дете посади по едно цвете. От оцветените рисунки направиха изложба под мотото „Пазете цветята и децата”.

 

28 юни 2012

Поредното занятие „Прочети и отгатни” от програма „Лято в библиотеката” се проведе в Детския отдел. Деца от 1 до 4 клас четоха откъси от любими приказки, подредиха страниците и поставиха заглавие на „разпиляна приказка”. Истински се забавляваха с гатанките, оцветяваха и рисуваха.

21 юни 2012

На 21 юни от 10 ч. Лятната читалня на Регионалната библиотека в Парк-Острова се превърна в изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушенето –  инициатива на експерти от РЗИ  Пазарджик, чрез която те се включиха в националната кампания на здравното министерство. Кабинетът бе открит през целия ден и гражданите, желаещи да откажат цигарите, бяха запознати с основните практически стъпки, препоръчвани от здравните органи.

 

20 юни 2012

 

Поредното занимание от програма „Лято в библиотеката” - „В Дядовата ръкавичка”, се проведе в ЦДГ „Радост”.

16 юни 2012

На 16 юни приключи курс а по Програма „Глоб@лни библиотеки - България"направление Информационни компютърни технологии . Обучението се проведе в информационно-обучителния център на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”. В него взеха участие библиотекари от Регионалната библиотека и читалища от областта

 

 

13 юни 2012

На13 юни 2012 година отдел „Изкуство” на РБ „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик, представи презентация „Художникът, който нарисува историята на България” – за живота и творчеството на Димитър Гюдженов, пред ученици от ПГ „Промишлени технологии” гр. Пазарджик.
Г- н Хачик Мардоросян, учител по история направи паралел между епохата на творчеството на художника и съвремието ни пред учениците си.

 

13 юни 2012

Днес , 13 юни, в Детския отдел се проведе поредното занимание от програма „Лято в библиотеката”, посветено на 130-тия рожден ден на един  известен литературен герой.
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!”,  „Колкото повече, толкова повече!”,  „Понякога седя и си мисля..., а понякога просто си седя.” , „Чудя се какво ли интересно ще ми се случи днес...” 
В гърне, но не с мед … тези, и още много други мъдри мисли, откъси и цитати от историите с Мечо Пух  намериха и прочетоха днес децата в детския отдел. Въпреки високите градуси навън, групата  измайстори голяяма  поздравителна картичка и  отпразнува  130-тия рожден ден на любимото мече с прочит на весела зимна история, с музика, филм, и разбира се, с торта и балони!

 

30 май 2012

Ученици от 11 клас към СОУ „Г. Брегов”, членове на Клуб „Роден край с ръководител Илия Михайлов проведоха своята поредна сбирка в Регионална библиотека. Темата беше „История на библиотечното дело в Пазарджик”. Представената фактология, изложените старопечатни издания от колекция „Редки и ценни” поведе разговора в непринудена дискусия по въпросите за знанието, технологиите, книгите и интересите на младите хора и перспективата пред духовността, познанието и четенето.

 

30 май 2012

Днес третокласници от ОУ„Л.Каравелов” откриха изложба в РБ „Н.Фурнаджиев”. Гост на откриването беше директорът на Художествена галерия „Ст. Доспевски” Леон Бабачев, който връчи награди на отличилите се. Изложбата е част от проект „Успех” на Министерството на образованието. След това децата се забавляваха в детския отдел на библиотеката с играта „Мемори”.

 

18 май 2012

На 18 май 2012 г. отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” – Пазарджик вля ведро настроение на членовете в Сдружение „Човеколюбие” с литературното четене „Разходки из страниците на Чудомир”. По тяхно желание литературните разходки ще продължат. Всеки втори петък от месеца.

 

17 май 2012

Програма „Глобални библиотеки – България” проведе във Велинград на 17 и 18 май 2012 г. Регионална тематична среща  „Партньорствата – инструмент за иновативни услуги в библиотеките”. Домакин на изявата беше Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик. На срещата бяха споделени добри практики между целевите библиотеки по Програмата в областите Смолян и Пазарджик.
По време на първата сесия „Съвременната обществена библиотека – среща на традиционни и иновативни услуги” презентация представи Лъчезар Риков - директор на  РБ „Никола Фурнаджиев”.
Сред презентиращите по втората сесия „С партньорствата сме по-силни” бяхаДиляна Матакиева - зав. сектор „Култура” в Община Пазарджик,Инна Церовска - директор на Младежки дом в гр. Пазарджик, Борис Хаджийски - директор на Регионален музей в гр. Пазарджик и Мария Мирова – библиотекар в библиотека при НЧ „Будилник” в гр. Ракитово.

16 май 2012

Днес, в Детския отдел на Библиотеката, в рамките на Националната библиотечна седмица, библиотекарите от отдела запознаха децата от ЦДГ „Радост” с историята на книгата, нейното възникване и развитие. Докоснаха се до най-старата книга, притежание на библиотеката - „Житие Светих Сербских Просветителей Симеона и Саваы”, написана от Хилендарския йеромонах Доментиан и издадена във Виена през 1794 г. Накрая децата сътвориха книжка-подарък за своите родители, озаглавена „Как да събудя у детето си радостта от четенето”.

 

15 май 2012

На 15 май във фоайето на Регионална библиотека "Н. Фурнаджиев" се  откри изложба Живопис на студенти от катедра "Естетическо възпитание" на ПУ "Паисий Хилендарски", специалност "Педагогика на изобразителните дейности". Картините на своите студенти представи техният преподавател художничката Елена Лютакова. Цвят, настроение и талант излъчват творбите на младите художници. Изложбата може да бъде видяна от всички желаещи в регламентираното работно време на Библиотеката: всеки делничен ден от 8,30 до 19 часа и в събота от 9,00 до 15,30 часа.

 

от 02.05. до 04.05.2012 г. бе проведен курс на Центъра за продължаващо образование на библиотекари. Курсът „Стратегии и техники за информационно търсене” по Модул V „Услуги в библиотеките” бе с лектор доц. д-р Елена Янакиева от НБКМ. Девет библиотекари от различни отдели на Регионална библиотека допълниха и надградиха своите знания и практически умения в сферата на информационното търсене.

06 май 2012

В Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик от 02.05. до 04.05.2012 г. бе проведен курс на Центъра за продължаващо образование на библиотекари. Курсът „Стратегии и техники за информационно търсене” по Модул V „Услуги в библиотеките” бе с лектор доц. д-р Елена Янакиева от НБКМ. Девет библиотекари от различни отдели на Регионална библиотека допълниха и надградиха своите знания и практически умения в сферата на информационното търсене.

 

26 април 2012

Днес, в последния ден от Маратона на четенето, гост на Детския отдел на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” беше поетесата Божана Апостолова. Тя представи най-новата си книга „Малката Божана в нощта на чудесата.”. Гости бяха деца от ЦДГ „Радост”, ЦДГ „Дъга”, ОУ „Иван Батаклиев”,СОУ „Г. Брегов”, СОУ „Г. Бенковски” и ОУ „Л. Каравелов”.

 

25 април 2012

 

По повод Международния ден на балета в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев” вчера танцуваха красивите феи от Балетна школа „Ива” с ръководител Ваня Вълкова, хореограф, отдаден изцяло на призванието си да посвещава младите хора в магията на танца. Показана беше и презентация за историята на балета. Публиката беше очарована и заредена от грацията и усмивките на малките балерини.

В 11.00 ч. над 100 деца от УО „Л.Каравелов” и ОУ „Васил Друмев”  огласиха Детския отдел на библиотеката  - гости и участници в срещата с писателя Виктор Самуилов. Те изненадаха приятно любимия си автор, включвайки се съвсем непринудено в разговора, рецитирайки и четейки неговите весели стихотворения. Не бяха  малко и въпросите,  които децата отправиха към детския  творец

В 14.00 ч.  второкласници и третокласници от  ОУ „Кл.Охридски” представиха своите умения да четат, разказват, и артистично да пресъздават сцени от  любими приказки на Братя Грим и Шарл Перо, откъси от  „Писмата на един дакел” от Станка Пенчева и поучителни истории с Хитър Петър. Вместо в класната стая, срещата завърши с истински час по четене от читанките в библиотеката.
През целия ден  родители и учители се радваха на своите деца и възпитаници.

23 април 2012

От 2-ри до 23-ти април за седма поредна година в страната се провежда Националния Маратон на четенето. В периода се открояват две значими дати – 2-ри април - Световният ден на детската книга и  23-ти април - Международният ден на книгата и авторското право.
Днес деца от ОУ „Ив. Батаклиев”, ОУ „Хр.Смирненски”, ОУ „Л.Каравелов” и ОУ „Кл.Охридски” бяха гости на Детския отдел на Регионална Библиотека „Н.Фурнаджиев”и активни участници във вълнуваща среща с младата детска писателка Диана Петрова. Нейните „Мъдри приказки”, музикално илюстрирани от Цвети Пчелински, провокираха въображението и таланта им сами да създадат приказки.

 

11 април 2012

На 11 април Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” и Ателие „Хефест” проведоха поредната си съвместна Великденска работилница в отдел Изкуство на Библиотеката. Госпожа Пенка Кацарска, изп. директор на ЦСРИЛНСП „Хефест” демонстрира различни техники за шарене на яйца. Гости бяха ученици от СОУ „Г. Брегов” с техните учители г-жа Маргарита Иванова и г-жа Илинка Стефанова и ученици от ПГО, водени от инж. Надка Минчева. С много фантазия и въображение младите хора сътвориха великденски сувенири от духани яйца с избраната от тях техника. Излъчи се победител с най-красиво боядисаното яйце – Керана Арониева, ученичка в художествената гимназия в Пловдив. Всички 40 участници запазиха за спомен своето шарено яйце.

11 април 2012

„Пролетните празници в българската традиция” - Детски отдел
Децата от ОУ „В. Левски” – с. Величково представиха празничен спектакъл пред деца от ЦДГ „Радост”и ЦДГ „Дъга” от гр. Пазарджик. Накрая всички се хванаха на хоро.

4 април 2012

Празник на буквите с участието на деца от І кл. на ОУ „Иван Батаклиев”. Децата пяха, рецитираха стихове и представиха драматизация на приказката „Снежанка”. Те получиха от родителите си книжки, а от библиотеката - читателска карта.

3 април2012

Пролет е, Великден е… Така децата нарекоха празничната вечер, която подариха на своите родители. С много песни, танци и стихотворения възпитаниците на г-жа Кръстинова и г-жа Мадина от ЦДГ „Радост” зарадваха близките си.

2 април 2012

Световен ден на детската книга
С участието на деца от втори клас на ОУ "Проф. Ив. Батаклиев" и НУ "Отец Паисий"

21 март 2012

Страхотно отбелязахме Световния ден на поезията - 21 март! Срещата с поетесата Мария Донева и със стиховете й ни донесе невероятни емоции. Освен представянето на „Магазин за обли камъчета”, Мария ни подари още и още мигове наслада със творби от другите си стихосбирки. Поезията й е толкова емоционално зареждаща, нежна, уютна… А самата Мария също е невероятна - емоционална, закачлива, артистична и много лъчезарна :).

3 март 2012

В навечерието на 3 март третокласници от НУ „Отец Паисий” с класен ръководител
г-жа Налбантска посетиха детския отдел на РБ „Н. Фурнаджиев” .Децата разгледаха книги, посветени на празника и гледаха откъси от филма „Героите на Шипка”.

1 март 2012

Днес на 1 март децата от ЦДГ „Радост” и второкласниците от VІ ОУ „Л. Каравелов” дойдоха в детския отдел на РБ „Н. Фурнаджиев” да посрещнат Баба Марта. Те рецитираха стихотворения и пяха песни .На всички Баба Марта раздаде мартенички и почерпи с питка и мед. Накрая всички деца се хванаха на хорце .

17 февруари 2012

Днес, 17 февруари 2012 г.по инициатива на Община Пазарджик – Сектор”Образование”, в Детския отдел на Библиотеката, деца от шест начални общински училища тържествено отбелязаха 139-та годишнина от гибелта на Васил Левски.
Участниците от НУ ”В.Левски”, НУ ”Н.Фурнаджиев”, НУ „Отец Паисий”, НУ „Г.С.Раковски” и НУ „В.Друмев” - Пазарджик и НУ „Св.Св.Кирил и Методий” – с.Черногорово в стихове, проза и песни артистично и въздействащо представиха сцени от живота на Апостола. Свидният на всички българи образ оживя  пред множеството гости – родители и учители. Трудът и старанието на третокласниците и четвъртокласниците бе оценен  по достойнство – всеки участник получи грамота, луксозно издание на Тефтерчето на В.Левски, книга за Дякона / „Моята първа книга за Васил Левски”/ и лакомства.

14 февруари 2012

14 февруари, беше отбелязан в отдел ИЗКУСТВО на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” с поредната работилница за ВАЛЕНТИНКИ. В изявата участваха Фондация "ЦСРИЛНСП-Хефест" Пазарджик, ученици от ОУ „Кл. Охридски” с ръководител художничката Александра Кисовска и по-големи ученици от Професионална гимназия по облекло с ръководител инж. Надка Минчева.Всички показаха богато въображение и сътвориха красиви изненади за  любими и приятели, излъчени бяха най-добрите. Библиотекарите от отдел Изкуство благодарят на децата и техните учители за доброто настроение.

 

16 декември 2011

Днес в детския отдел на РБ”Н.Фурнаджиев” се събраха деца от ЦДГ ”Радост”, за да украсят коледната елха. Коледно настроение внесоха и балерините от школа „Ива”, които със своите танци предадоха вълшебството на празника.

07 декември 2011

На 7 декември във фоайето на Регионална библиотека "Н. Фурнаджиев" беше открита изложба ЧЕШКАТА КОЛЕДА, подготвена от Пловдивския клон на Чехословашкия клуб "Т.Г.Масарик" в България. Изложбата представя чешките традиции и обичаи в отбелязването на коледните празници. На откриването присъстваха много гости и приятели, пред които Ярослава Минчева с любов и вълнение разказа за Чешката Коледа.

06 декември 2011

На 06 декември в РБ "Н.Фурнаджиев"стартира съвместно с Асоциация "Съвременни читалища" и Българска библиотечно информационна асоциация обучение по професия "Библиотекар" за читалищни библиотекари от област Пазарджик . Обучението с хорариум 600 часа ще се изучават 12 дисциплини и ще продължи до края на месец юни 2012 г. Обучението за придобиване на професионална квалификация по професия "Библиотекар" се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

01 декември 2011

На 1 декември от 17,30 часа във фоайето на РБ „Н.Фурнаджиев” беше открита изложбата „ОТЛОМКИ ДУША” на художника Люлин Търкаланов. Художникът беше представен от директора на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Петър Змийчаров.

29 ноември 2011

Днес в Детския отдел на РБ „Н.Фурнаджиев” се подписа споразумение за съвместна дейност между клуб „Рицари на книгата” при VІ ОУ „Л. Каравелов” и Регионален инспекторат на МОН - гр. Пазарджик. Целта на проекта е чрез различни дейности да се събуди интереса на децата към четенето.

21 ноември 2011

            Презентацията „Ференц Лист – европеец и унгарец” на отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” днес беше представена пред учениците от шести и седми класове на ОУ „Ив. Батаклиев”. Учениците и учителите проявиха интерес и пожелаха бъдещи срещи с изкуството, представени от библиотечните специалисти на отдела.
Дните, посветени на Ференц Лист, продължават до 30.11. 2011 г.

17 ноември 2011

Днес в Детския отдел РБ „Н.Фурнаджиев” се проведе интегриран урок по безопасност на движението с ученици от трети клас на НУ „Отец Паисий”. С игри и викторина децата демонстрираха своите знания . Гости на срещата бяха Илиян Зунгорчиев и Асен Гешев от Пътна полиция - КАТ, които запознаха децата с основните правила, които трябва да спазват на пътя като пешеходци и велосипедисти. Децата бяха много активни и обсипаха гостите с въпроси, на които получиха компетентни и изчерпателни отговори.

.

24 октомври Ден на народните будители

„Народните будители в поезията за деца”
Гости на отдела бяха ученици от началните класове на СОУ „Г.Бенковски” и СОУ „Д- р Петър Берон”. Децата четоха стихове, посветени на  будителите. Запознаха се и с фототипните издания на първата българска печатна книга „Абагар”, ”История славянобългарская”, ”Рибния буквар”. След приключването на часа се отдадоха на забавления и игри, които предлага детския отдел.

през месец Юли продалжава

Маратона от прожекции на български игрални филми в селата от община Пазарджик

В читалищата на селата на община Пазарджик от 13 юни до 27 юли, при неочаквано голям интерес, се гледат класическите български филми, като "Оркестър без име", "Адио Рио", както и по- новите "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Мисия Лондон" и др. Това става по съвместна инициатива на Община Пазарджик и РБ "Н.Фурнаджиев".


на 6 юли 2011

Проведе се поредното занятие от лятната програма на Библиотеката под надслов „Да рисуваме заедно с художничката Александра Кисовска”. С много радост и настроение деца рисуваха с темперни и акварелни бои, както и с цветни тебишири върху асфалт.

 
на 15 юни 2011

Днес в Детският отдел на библиотеката се проведе трето поредно занятие от програма „Лято в библиотеката” под надслов „Опознай света на знанието в библиотеката”.Под формата на игра децата се запознаха с отделите на библиотека
и разбраха какви носители на информация се съхранява.Участници в занятието бяха децата от школа „Логос
”. 

 

на 10 юни 2011

3 дневен курс за начална компютърна грамотност за лица над 60 години се проведе в Библиотека "Н.Фурнаджиев".

 на 8 юни 2011

Изложба под мотото „Гора за хората” се откри в РБ „Н.Фурнаджиев”.Рисунките са сътворени в Деня на рисуването 4 юни.Художниците са на възраст от 3 до 70 год възраст.Инициативата е подкрепена от Регионалната дирекция по горите гр. Пазарджик и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.Събитието е част от програмата „Лято в библиотеката”

   
 

 Скъпи колеги, позволете ми да ви поздравя с уникалния наш празник- Деня на народните будители!   Библиотекарите имат пълното право да се поздравят с този светъл празник.Години наред,  със скромност и без помпозност доказвахте, че библиотеките завинаги остават вечните пристани на духовен напредък, съкровищница на знания, хранители на историческата памет на много поколения.
 Нека на този празник се поклоним на видните ни възрожденци и родолюбци, вградили своя дух в темелите на съвременна България и да се почувстваме горди с това , че сме продължители на тяхното дело!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!

Л. Риков
Директор на РБ”Н.Фурнаджиев”

 29 октомври 2010

     
Днес, в навечерието на Деня на народните будители,
ученици от вторите класове на СОУ „Г. Бенковски” посетиха Детския отдел на РБ „Н. Фурнаджиев”. Те разгледаха изложбата „Книгата”. Представена им бе и презентацията ”Будители народни”. Децата се включиха с рецитал за будителите.

 


 22 октомври 2010

Изложба живопис „Цветя в душата и на платното” на Стоянка Въгларова
     
Във фоайето на втория етаж на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев”  на 22 октомври, петък, беше открита изложба живопис „Цветя в душата и на платното” на Стоянка Въгларова. На откриването присъстваха местни творци, много приятели и колеги. Стоянка Въгларова е библиотекар по професия, но и художник със собствено светоусещане и чувствителност. От творбите й – пейзажи и натюрморти, струи светлина и любов. Картините ще бъдат изложени до средата на ноември и вече има няколко откупени.

   


        Програма „Глоб@лни библиотеки – България” и фондация „ЕкоОбщност” работят съвместно по реализацията на  проект „Дърво с корен 2010”, който е част от международната инициатива „Европейско дърво на годината 2010”. Основната идея е участниците (индивидуални и или група хора) да разкажат история на дърво, което е важно за тях.

Подробности за инициативата чутете тук >>>


  


        На 04.10.2010 г. в Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” се състоя честване по случай 120 години от рождението на съгражданката ни Спасия Джуренова – народна певица и разказвачка на приказки.
На тържеството присъстваха синът й Иван Джуренов и внучката й Спасийка Карабойчева.
Писателят Иван Джуренов, записал и събрал песните и приказките от майка си, сподели интересни подробности за семейството си, за издадените сборници с фолклорни творби, както и за личното си творчество.
Подредената за честването изложба в Библиотеката бе обогатена с рисувани от Спасийка Карабойчева портрети на Спасия Джуренова и Иван Джуренов. Художничката прочете избрани части от статии, посветени на Спасия Джуренова, както и две незабравими приказки, разказани от нея за поколенията.
 За гостите на тържеството пя трио „Самодива” от Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик”, а децата от състав „Чудесия” към Младежкия дом изпълниха закачлив народен танц.

  
 Работна среща в библиотеката
     
  На 28 септември 2010 г. в Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев” в гр. Пазарджик се проведе работна среща по Програма „Глоб@лни библиотеки - България”. На нея присъстваха представители на целевите библиотеки от област Пазарджик, както и на читалищата и местните власти в селищата, където се намират целевите библиотеки по Етапи 2009 и 2010. Представителите на Звеното за управление на програмата Наталия Георгиева, специалист връзки с обществеността и Диана Андреева, специалист обучения, презентираха напредъка по програмата до момента и запознаха присъстващите с основните дейности, които предстои да се осъществят до края на 2010 г.

 


Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” организира работна среща на целевите библиотеки по програма „Глоб@лни библиотеки - България” – Етап 2009 и  2010, читалищата и местните власти от област Пазарджик.
От Звеното за управление на програмата са поканени за участие Наталия Георгиева, специалист връзки с обществеността,  Диана Андреева, специалист обучения и Даниел Даковски, координатор на терен  за Южна България.
 Срещата ще се проведе на 28 септември в конферентната зала на библиотеката.

352 БИБЛИОТЕКИ СА ОДОБРЕНИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ ВЪВ ВТОРАТА ФАЗА (Етап 2010)
НА ПРОГРАМА „ГЛОБ@ЛНИ БИБЛИОТЕКИ - БЪЛГАРИЯ”

352 обществени библиотеки от 195 общини на страната сa одобрени за включване във втората фаза (Етап 2010) на Програма „Глоб@лни библиотеки - България". Това реши Управителният съвет на програмата, в който участват представители на ключовите партньори: Министерство на културата, Програма на ООН за развитие (ПРООН), Национално сдружение на общините в Република България, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Българска библиотечно-информационна асоциация.
Изборът на библиотеки за Етап 2010 се основава на система от показатели, свързани с дейността на библиотеката, както и на демографски и социално-икономически фактори. Водещи принципи при съставянето на списъка от библиотеки бяха стремежът да се включат максимален брой библиотеки ида се обхванат различни типове населени места, като същевременно се постигне равномерно географско покритие, да се намери баланс между броя на потребителите на библиотечни услуги – от една страна и потребностите на по-малките населени места – от друга.
За Етап 2010 кандидатури подадоха 31 читалищни библиотеки от 10 общини в Област Пазарджик.  Формулярите за кандидатстване бяха подадени от общините, с което местните власти декларираха своя ангажимент към изпълнение целите на програма „Глоб@лни библиотеки - България”. Най-много кандидатури за Етап 2010 подаде Община Пазарджик – 8,  Белово и Брацигово -  с по 4 предложения и Септември – 3.  Единствено община Стрелча не подаде кандидатура за Етап 2010.
От подадените  31 кандидатури са одобрени 14 библиотеки, които отговарят на стратегическите цели и водещи принципи на програма „Глоб@лни библиотеки - България”.
През 2011 г. предстои последният, трети етап за попълване на общия брой от 900 целеви библиотеки.Област Пазарджик
Целеви  библиотеки  по програма
„Глоб@лни библиотеки – България” Етап 2010


Име на библиотеката

Община

Населено място

1.

НЧ „Христо Смирненски”

Батак

Нова махала

2.

НЧ „Христо Ботев”

Белово

Габровица

3.

НЧ „Съгласие”

Брацигово

Козарско

4.

НЧ „Отец Паисий”

Велинград

Велинград

5.

НЧ „Просвета”

Велинград

Сърница

6.

НЧ „Отец Паисий”

Лесичово

Лесичово

7.

НЧ „Теофил Бейков”

Лесичово

Калугерово

8.

НЧ „Република”

Пазарджик

Мокрище

9.

НЧ „Пробуда”

Пазарджик

Огняново

10.

НЧ „Пробуда”

Панагюрище

Баня

11.

НЧ „Н.Й. Вапцаров”

Панагюрище

Бъта

12.

НЧ „Зора”

Пещера

Радилово

13.

НЧ „Св. св. Кирил и Методий”

Ракитово

Дорково

14.

НЧ „Възраждане”

Септември

Карабунар 20 септември 2010

Пътуваща изложба за Херта Мюлер
     
На 20 септември в Конферентната зала на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик се откри пътуващата изложба - колекция от книги на Херта Мюлер – носител на Нобелова награда за литература 2009. Материалите за изложбата – книги и компактдискове, са предоставени от Гьоте-институт България. На изявата присъстваха ученици от немски паралелки на ЕГ ”Б.Брехт”, за които събитието се превърна в своеобразен урок по немска литература. Изложбата ще продължи до 06.10.2010 г.

      4 август 2010 
     
  В продължение на два месеца Детският отдел се опита да разнообрази  ваканционните дни на децата с полезни и забавни занимания. Днес, 4-ти август,  групата-участници с ръководител г-жа Цанева  постави финала на Лятната  програма във Филиала на детския отдел.
 Пак под формата на игра  децата се запознаха с професията библиотекар; с усърдие се включиха в подреждането на книгите, установявайки, че всяка си има свое собствено място на лавицата; разбраха за какво служи малкия бял етикет и бар-кода на книгата, изслушаха интересния спомен на колега, разгледаха каталозите и интернет сайта на библиотеката.

  28 юли 2010
  
 В  родината на Пипи Дългото Чорапче  и Грозното патенце – запознаване с Дания и Швеция и творчеството на Астрид Линдгрен и Андерсен”. Това бе темата от програма „Лято в библиотеката”, която отново събра децата – този път в Лятната читалня на Парк „Острова”. В топлия юлски ден те за кратко се пренесоха на север, към двете съседни държави, дарили света с най-любимите  детски писатели – Ханс Кристиян Андерсен и Астрид Линдгрен. След като се запознаха с интересни факти и фотоси, свързани с живота на писателите,  децата чуха откъси от техните най-известни творби, разгледаха красиво илюстрованите издания. Те вече знаят кой е символът на Копенхаген, защо вече няма малки кибритопродавчки,  кой е измислил името на  веселото, чудновато момиче с рижави щръкнали плитки.

 


  21 юли 2010 
     
  Днес в Парк „Острова” Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев” проведе поредното занятие от Лятната си програма на тема „Здравословна закуска”. Бяха представени два типа закуска: с кисело мляко, мюсли и добавка на свежи плодове и мед, и сандвичи от пълнозърнест хляб, масло, извара, яйца и зеленчуци. Напитката беше освежаващ айрян.
Децата сами аранжираха сандвичите си и след като се снимаха с тях, си ги хапнаха сладко.

   На 7 юли в Детския отдел на библиотеката се проведе петата изява от Програмата „Лято в библиотеката” под наслов „Домашният любимец – обгрижване с любов и познание”. Гостува д-р Диляна Луканова, която отговори на многобройните въпроси, свързани с домашните любимци на децата – кучета, котки, костенурка, зайче, гълъби и др.

 
Юни 2010 г.

 През  тази година „Българска библиотечно-информационна  асоциация” празнува 20 годишен юбилей. Професионалната организация на библиотечните и информационни  специалисти създадена през 1990г. днес има 1090 индивидуални и 91 колективни членове. Основни направления в дейността на асоциацията са осъществяване и отстояване на национална библиотечна и информационна политика и съдействие за хармонизиране на законовата уредба на библиотечно-информационните дейности с общоевропейските директиви. В резултат на многогодишните усилия на ББИА под председателството на г-жа Ваня Грашкина през м. май 2009г. бе приет първият в историята на България „Закон за обществените библиотеки”.

     Една  от най-важните инициативи за развитие на обществените библиотеки е програмата „Глобални библиотеки – България”, финансирана от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” и българското правителство. ББИА е един от партньорите по програмата, сред които са ПРООН – България, Националното сдружение на общините, Министерство на културата, Министерство на транспорта, съобщенията и технологиите. Програма „Глобални библиотеки – България” е насочена към гражданите и улесняването на техния достъп до информация чрез библиотеките и услугите, които те предлагат.

     Инициативи  на ББИА са Националната библиотечна  седмица и Маратон на четенето, които години наред се провеждат от РБ „Никола Фурнаджиев” в Пазарджик.

     В годината на своя юбилей ББИА награди  свои членове и сътрудници за дългогодишна съвместна дейност. Сред библиотеките със заслуги за изграждане на асоциацията е отличена РБ „Никола Фурнаджиев” в лицето на г-жа Нина Коцева. Като  председател на Регионалното дружество на ББИА в Пазарджик тя е наградена с Грамота за всеотдайна работа и принос в развитието на асоциацията.11 юни 2010 г.


Днес се проведе поредното занятие от Програма „Лято в библиотеката”. Участваха ученици от VІ ОУ „Л. Каравелов”.
След като получиха свидетелствата си за завършен ІV клас и списъка за лятно четене, те се включиха активно в щафетно четене на български народни приказки, изучавани в V клас.

   DRAWING DAY 2010 В ПАЗАРДЖИК

На 5 юни 49 деца от Пазарджик се включиха в световната инициатива Drawing day 2010, която по традиция се провежда на всяка първа събота на месец юни. Организацията изцяло беше поета от Детски отдел на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев”. Участниците рисуваха по свободна тема, възрастови ограничения нямаше. Рисуваха деца, майки, баби. Първа пред Детския отдел на Библиотеката пристигна Лилия Хаджийска от 4 клас на училище „Никола Фурнаджиев”. Инициативата подкрепиха Младежкия дом и Регионалния исторически музей – Пазарджик. Рисунките ще бъдат публикувани на следните сайтове:

www.studiotreasures.blogspot.com

www.picasaweb.google.com/mimiopal2005

www.facebook.com/mimiopal2005

www.drawspace.com/forums/index.php?showuser=205409
   21 май 2010 г.
         
  В последния ден от Националната библиотечна седмица се състоя срещата на библиотекарите от РБ и читалищните библиотеки с г-н Иво Русев, председател на Комисия по култура към Общински съвет – Пазарджик.В 16.30 ч. Иван Гранитски, собственик на издателство „Захарий Стоянов” представи актьора Вели Чаушев и книгата му „Ще се видим довечера”. 

 20 май 2010 г.
         
  В 10 ч. бяха открити изложбите „Литературен кръстопът - Пазарджик” – с произведения на местни творци и „Периодичният печат в Пазарджик 1891-1944 г.” – с документи от фонда на Библиотеката.


Научна конференция „Литературен кръстопът - Пазарджик”, посветена на литературния живот на Пазарджик. Доклади изнесоха: Георги К. Спасов, Мария Кайкиева, Йордан Илиев, Александър Арнаудов, Величка Петрова, Мария Хаджийска и проф. Тодор Балкански. 
 

 

В отдел „Изкуство” се проведе урок на тема „История на модерното изкуство” с ученици от СОУ „Г. Брегов” с преподаватели Спас Киричев и Маргарита Иванова.В читалня „Точни и приложни науки” се проведе урок на тема „Околна среда и екология” с ученици от Гимназия „Ив. Аксаков” с преподавател Мария Стойкова.

19 май 2010 г.
         
  Библиотечна стандартизация – обучение на библиотекарите от РБ „Н. Фурнаджиев” с лектор Стефка Илиева, методист в народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив.За втори път тази година отдел „Изкуство” беше домакин на състезание за фантастика - „Познавате ли фантастичното кино?”. Съорганизатори на събитието отново бяха клубовете по фантастика „Аркадий и Борис Стругацки” от Пазарджик и „Иван Ефремов” от София. В проявата отново премериха сили ученици от Езикова гимназия „Б. Брехт” и Математическа гимназия „К. Величков”.
Отборите трябваше да отговарят на общи и индивидуални въпроси. Отговорите бяха оценявани от шестчленно жури с членове, представители на двата клуба.
Най-много точки събра отборът на МГ „К. Величков”.
Младите фенове на фантастичното кино бяха наградени с DVD с фантастични филми, осигурени от софийския клуб „Иван Ефремов”. Награди – книги и списания, осигури и издателство „Захарий Стоянов”. Всички участници от отборите бяха отличени и с грамоти.
 

 
18 май 2010 г.   
     
  В съответствие със Закона за обществените библиотеки, на 18 май 2010 г. на Общо събрание бе учреден Обществен съвет по библиотечно дело, който има за цел да подпомага дейността на библиотеките в областта.
Съветът ще работи на обществени начала и без финансови стимули. Членове са: Елена Бонева, Ирина Белева, Георги П. Спасов, Валери Пингов, Жоро Налбантски, Благо Петров, Георги Малевски.

Литературния критик Никола Иванов представя Костадин Пампов и новата му книга „Пътища и идоли”. 


17 май.2010 г.
        
  Днес, 17 май 2010 г. от 11 часа г-н Тодор Попов, кмет на община Пазарджик, откри Националната библиотечна седмица. В 15 ч. се състоя срещата на библиотекарите от РБ „Н. Фурнаджиев” и от читалищата в Пазарджишка област със заместник – областните управители Ваня Минкова и Дафинка Семерджиева.

 

 

         
  На 19.05.2010 г., в рамките на Националната библиотечна седмица, в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев” –  Пазарджик, ще се проведе състезание на тема „Познавате ли фантастичното кино?”. Съорганизатори на проявата са Клубовете по фантастика „Аркадий и Борис Стругацки”- Пазарджик, и „Иван Ефремов”- София. Състезанието ще започне от 14,00 ч. и в него ще вземат участие отбори от Математическа гимназия „Константин Величков” и Езикова гимназия „Бертолт Брехт”. Заповядайте!

         
  За поредна година  в Детския отдел на библиотеката учениците от  началните класове ОУ „Хр. Смирненски” проведоха състезание по английски език. И двата отбора показаха отлични езикови познания.  За доброто настроение допринесоха и музикалните изпълнения на  вокалната група. Участниците получиха награди от училището и библиотеката.

 

  

         
  На 4 май в Детски отдел на Библиотека „Никола Фурнаджиев” се състоя състезание на тема „Да опазим планетата  Земя”.
      Участниците в състезанието – ученици от VІ  ОУ „Л. Каравелов” с класен ръководител  Лиляна Златарева – показаха знания в областта: Защитени животни. Гост беше Цветанка Чочева от РИОСВ- Пазарджик.


          
 Гост на Регионалната библиотека „Н.Фурнаджиев” e г-жа Инга Дьор – писателка, психотерапевт, специалист по логотерапия и екзистенциална анализа и консултант по цялостно развитие на компетентностите. Нейните криминални романи разкриват погледа й към съвременна България, която тя нарича своята втора родина. Публикациите й излизат на български и немски език.
          Представянето на новата й книга  “Strandrose” - „Пясъчна роза”,
се състоя  в  Езикова гимназия „Б.Брехт” на 4.05.2010 год. от 15.30 ч. Срещата се проведе с любезното съдействие на Дамски Лайънс клуб- Пазарджик.


 


         
 Детското празнично утро, с което стартира  Седмицата на детската книга, бе посветено на  90-тия рожден ден на  Валери Петров. След като разгледаха богатата витрина с подбрани негови издания, ученици от ОУ „Л.Каравелов ” и ОУ „Ив. Батаклиев”,  представиха свои интерпретации върху приказките на обичания  автор. Изявените участници получиха награди..

  
 

  На 20.04.  двете срещи с друг любим детски писател -  Марко Ганчев- събра шумна и любознателна аудитория  от  второкласници и третокласници на  СОУ „Г.Бенковски” и ОУ „Л.Каравелов”. Освен от авторитетната му личност и разностранни професионални познания, децата бяха впечатлени и предразположени от уменията му на сладкодумен разказвач и интересен събеседник.

    


   В състезателен дух премина третият ден от седмицата. Два отбора от общинските училища в с. Главиница и с. Величково показаха знанията си по български език, история и география. Състезанието „Това го знае всяко хлапе, което чете” бе и своеобразно предизвикателство към  състава на журито- седмокласници от двете училища. След подготвените от  Детски отдел викторина и награди, всички участници се приобщиха към  следващата атракция за деня – ревю в национални костюми. По атрактивен начин  пъстрата „чуждестранна” група представи традициите и обичаите на отделни страни.

    


  В четвъртък, 22-ри април,  над 50 деца  в карнавални костюми преминаха по маршрут ОУ „В. Друмев”  - Детски отдел филиал – Централна сграда на РБ.  Много „любими герои от любими приказки”  -  Принцеси, Пепеляшки, Малки кибритопродавачки, Дракони, …Спайдърмени, представиха с фантазия и въображение  „своя образ” и изпълниха  с настроение и смях  Читалнята на Детския отдел.

 

  На 23- ти април,  Световен ден на книгата , Библиотеката бе отворена за всички посетители до полунощ, а специален гост  в  20.00 ч. бе актрисата, певицата и поетесата  Ваня Щерева. В приятен и непринудено преминаващ в различни теми  разговор, тя  сподели интересни моменти от творческата история на  своите издания, приятелски и насърчително обсъди  първите поетични стъпки на ученичка от публиката. Зарадва ни признанието й, че преоткрива библиотеките като място за среща с нейните читатели. Нестандартният и оригинален подход към всяка нова идея, с която се захваща, пролича и в уникатно изработените издания, представени на присъстващите.

 23.04.2010 г.  
         
 Днес от 11 ч. в  Детския стдел на библиотека „Никола Фурнаджиев“ стартира Маратонът на четенето, в който взеха участие ученици от първи клас на ОУ „Иван Батаклиев”. Подобни четения са организирани в детските градини, в домовете за стари хора в Пазарджик и Главиница, в Защитеното жилище.

            Стартира Етап 2010 за набиране на кандидатури от библиотеки/читалища за включване в Програма „Глоб@лни библиотеки-България”


"Глоб@лни библиотеки - България" - съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие - стартира Етап 2010 за набиране на кандидатури на библиотеки/читалища за включване в програмата. Кандидатурите се подават до 14 април 2010 г. Пълният пакет документи и указания за кандидатстването са налични на портала на програмата: www.glbulgaria.bg.
През 2009 г. 455 обществени библиотеки от 234 общини бяха избрани за включване  в „Глоб@лни библиотеки - България”. През 2010 г. програмата цели да обхване предимно по-малки  населени места, за да подпомага достъпа до информация, знание, комуникации и електронни услуги.
Очаква се общо 900 обществени библиотеки от цялата страна да получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника, които да предоставят безплатно на  потребителите. 3000 библиотекари ще бъдат обучени в компютърни умения, модерен библиотечен мениджмънт, предоставяне на съвременни услуги и умения за работа с хора. Очаква се библиотеките да разширят обхвата на предлаганите услуги, да станат по-привлекателни за гражданите и да играят по-значима роля в развитието на местните общности.
Планираният общ бюджет на програмата е 50 милиона щ.д., което включва 15 милиона щ.д. грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” за периода 2009 - 2013, дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от Майкрософт, както и насрещно финансиране на стойност 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България.  Всички участници от отборите бяха отличени и с грамоти.
 


   
  21 обществени библиотеки и кметовете на 11-те общини в Пазарджишка област подписаха споразумение за сътрудничество по Програма Глоб@лни библиотеки - България. Библиотеките ще получат компютърни конфигурации и достъп до интернет както за своите служители, така и за потребителите на библиотечно-информационни услуги в тези 21 населени места. В момента се обсъждат модулите на обучителна програма по съвременни информационни и комуникационни технологии и съответното библиотечно обслужване, която ще обхване почти всички щатни библиотекари от Пазарджишки регион.


   
    Във връзка с изпълнението на Програма за сътрудничество между Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ и Дома за стари хора „Гаврил Кръстевич“, от 6 януари 2010 г. започнаха прожекции на български игрални филми. Те ще се провеждат един път седмично (всяка сряда от 9 ч.) във фоайето на Дома за стари хора.   
Седмица на детската книга
19-23 април 2010

Програма

19 април  -  Откриване на седмицата
                     
Валери Петров на 90 години - Изложба на книги. 
11.00 ч., Фоайе І ет. , РБ

Изложба „Илюстрация по български произведения” – СХУ  за изящни изкуства „Цанко Лавренов” - Пловдив
                   
11.15 ч. ,  Изложбено фоайе ІІ ет, РБ

Детско утро с приказките на Валери Петров по случай 90 год. от    рождението му. С участието на ученици от ОУ „Л.Каравелов” и ОУ „Иван Батаклиев”
                                                                              
11.30 ч., Детски отдел, РБ


20 април   - Среща с писателя Марко Ганчев с ученици от пазарджишки училища
                                                                               
11.30 ч., Детски отдел, РБ

 21 април  -   Състезание „Това го знае всяко хлапе, което чете” с участието на
                     ученици от ОУ с. Главиница. Децата ще мерят знания по български език,
                    история  и география
                                                                                 
Ревю в национални костюми - първокласници от ОУ с.Величково представят отделни страни
                                                                                 
14.00 ч., Детски отдел, РБ

22 април    -  „ Любими герои от любими приказки” -  Карнавално детско утро с    участието на деца от НУ „Васил |Друмев”

11.00 ч.,  Детски отдел, РБ

23 април – Маратон на четенето. Старт  11 часа в Детския отдел на библиотеката              
                     Ученици от първите класове на ОУ „Иван Батаклиев” демонстрират   своите читателски умения

Работното време на библиотеката през този ден ще бъде от 8.30 до 24.00 ч.!   
   И тази пролет Детският отдел  бе избран от първокласници като най-подходящото място, където да  отбележат своя любим „Празник на буквите” и тържествено да заявят „Вече мога да чета!”. С интересна поетично-музикална програма  малките ученици от СОУ „Г. Бенковски” и ОУ "Ив. Батаклиев" убедиха  учителите си, родителите и гостите  в своите познания и заслужено получиха подарък - книжка, както и своята първа читателска карта.


 


   
   " В първия ваканционен ден деца от ОУ „Отец Паисий”  с ръководител г-жа Ешкенази  посетиха детския отдел и  направиха екскурзия из цялата библиотека. Малките второкласници са членове на клуб „Приятели на книгата”, а  тъй като поводът на това  гостуване бе 2-ри април – Международния ден на детската книга, те с удоволствие разлистиха книгите на Ханс Кр. Андерсен, запознаха се с живота и творчеството на световноизвестния  детски разказвач."


 

   
    На 18-ти март  колективът на РБ „Н. Фурнаджиев” проведе информационна среща с г-жа Анета Дончева – зам. директор на НБКМ”Св.Св. Кирил и Методий”  по въпросите на автоматизацията и  програмен продукт „COBISS”.         
  В петъчния пролетен ден, на 18-ти март,  в Детския отдел гостува голяма група деца от ДГ „Валентина Терешкова”. С любопитство и интерес те разгледаха  пъстрите книжки, с внимание изслушаха приказка за Великден, запознаха се с Молбата на книгата. В края на гостуването си ентусиазирано  демонстрираха  и своите умения да четат.

      Малко по-късно членове от клуб „Рицари на книгата”  - ученици от ІІ и ІV клас на ОУ „Л. Каравелов”,  избраха библиотеката, за да представят свои творби, посветени на пролетта.


 На 10.03. 2010г. /сряда/ от 16.30 ч. в Регионална библиотека "Н. Фурнаджиев  ще бъде представена  книгата  "Дружба "Родина"  - Спомени от бъдещето..." на ИК "Тангра ТанНакРа"

 

          Сбирка на Клуба на бъдещето "Пей с мен"
             
 На 2 март 2010 г. в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” се проведе сбирка на Клуба на бъдещето „Пей с мен” с ръководител Даниела Стоянова. Членовете на Клуба, четвъртокласници от VІІ Основно училище „Христо Ботев”, се запознаха с българска народна музика от различни фолклорни области. Слушането на хора и ръченици съпътстваше презентация на български национални носии, характерни за тези области. Младите любители на музиката с интерес слушаха коментарите на г-жа Стоянова за уникалността на българския музикален фолклор.


 


          Млади фенове на фантастиката се състезаваха в библиотеката 
             
 На 16.02.2010 г. в Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” се проведе състезание на тема: „Познавате ли българската и световна фантастика?”. Проявата е втора по рода си в библиотеката. Съорганизатори на събитието бяха два клуба по фантастика – Клуб „Иван Ефремов” от София и Клуб „Аркадий и Борис Стругацки” от нашия град.
       Състезанието се проведе в отдел „Изкуство”. В проявата премериха сили отбори на Математическа гимназия „Константин Величков” и Езикова гимназия „Бертолт Брехт”. Участниците впечатлиха журито и публиката  със своите знания. Те се справяха много добре и получаваха заслужени аплодисменти от присъстващите.
      Най-много точки събра отборът на МГ „К. Величков”. Членовете му получиха по 3 броя книги от издателство „Ернор”. Второто място беше за ЕГ „Бертолд Брехт”. Наградите за отбора осигури издателство „Бард”. Имаше и награди за публиката. Всички участници от отборите бяха отличени и с грамоти.


             Млади фенове на фантастиката  се състезаваха в библиотеката

          На 16.02.2010 г. в Регионална библиотека  „Н. Фурнаджиев” се проведе състезание  на тема: „Познавате ли българската  и световна фантастика?”. Проявата  е втора по рода си в библиотеката. Съорганизатори на събитието бяха два клуба по фантастика – Клуб „Иван Ефремов” от София и Клуб „Аркадий и Борис Стругацки” от нашия град.

          Състезанието се проведе в  отдел „Изкуство”. В проявата  премериха сили отбори на Математическа гимназия „Константин Величков” и Езикова гимназия „Бертолт Брехт”. Участниците впечатлиха журито и публиката  със своите знания. Те се справяха много добре и получаваха заслужени аплодисменти от присъстващите.

          Най-много точки събра отборът на МГ „К. Величков”. Членовете му получиха по 3 броя книги от издателство „Ернор”. Второто място беше за ЕГ „Бертолд Брехт”. Наградите за отбора осигури издателство „Бард”. Имаше и награди за публиката. Всички участници от отборите бяха отличени и с грамоти.

 

     По повод годишнината от обесването на Апостола Васил Левски в библиотеката бе представен филмът „ Левски – един от Тринадесетте поименни безсмъртни българи”

      На 19 декември в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” бе открит Център за обучение на възрастни. Първи от услугата ще се възползват хора със зрителни увреждания. Целта на обучението е запознаване с новите информационни технологии.
Проектът е реализиран с помощта на дамски Лайънс клуб Тракия - Пазарджик. На откриването присъстваха кмета на гр. Пазарджик- г-н Тодор Попов, зам.– областните управителки Ваня Минкова и Дафинка Семерджиева, Ирена Белева– председателка на дамския Лайънс клуб, председателят на Регионалната организация на Съюза на слепите г-н Пламен Илиев и приятели на библиотеката.


 
Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” организира  на 24 ноември 2009г. семинар за  обучение по Програмата на Европейски съвет  „Учене през целия живот” , стартирана от Европейския парламент и Съвета към него на 1 януари 2007 година.
Общата цел на Програмата „Учене през целия живот” е да допринесе
чрез учене през целия живот за развитието на Европейската Общност като общество, основано на знания, с устойчиво икономическо развитие, с повече и по-добри работни места и по-голяма социална обвързаност, като, в същото време, осигурява по-добра защита на околната среда за бъдещите поколения.   Програмата цели и обмен на знания, сътрудничество и движение между системите на образование и обучение в рамките на Общността.
Програмата е структурирана като интегрирана система от четири секторни програми: „Коменски”, „Еразъм”, „Леонардо да Винчи” и „Грюндвиг”, насочени към различни области, в подкрепа на учениците, преподавателите, изследователите и ангажираните в процеса на европейската интеграция. Програмата „Учене през целия живот” ще продължи седем години / 2007-2013/.
На обучението секторна програма „Грюндвиг” бе детайлно представена от г-жа Елена Мирчева - специалист от информационния отдел на „Център за развитие на човешките ресурси” – София.
В програмата участваше и г-н Даниел Даковски – координатор на терен  по програма „Глоб@лни библиотеки - България”. Той представи целевите библиотеки от Пазарджишка област по програмата за 2009г. и информация за предстоящите етапи и дейности. 


 
   
         На 06.02.2010 г. (събота) от 10.30 ч. в зала „Маестро Георги Атанасов” – малка зала ще бъде представена библиографията „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов” в периодичния печат”, изготвена от Валентина Тодорова – библиограф-информатор в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев".   
     Оперна седмица в Регионалната библиотека

 По време на фестивала „Зимни музикални вечери – 2010” в Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев”, отдел „Изкуство”, от 10,30 ч. и от 15,00 ч., гражданите на Пазарджик ще имат възможност да гледат оперите:

1 февруари (понеделник)
„Аида” от Джузепе Верди

2 февруари (вторник) 
„Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини

3 февруари (сряда) 
„Златното петле” от Николай Римски-Корсаков

4 февруари (четвъртък)
„Кармен” от Жорж Бизе
5 февруари (петък)
„Севилският бръснар” от Джоакино Росини
   
     На 19 декември в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” бе открит Център за обучение на възрастни. Първи от услугата ще се възползват хора със зрителни увреждания. Целта на обучението е запознаване с новите информационни технологии.
Проектът е реализиран с помощта на дамски Лайънс клуб Тракия - Пазарджик. На откриването присъстваха кмета на гр. Пазарджик- г-н Тодор Попов, зам.– областните управителки Ваня Минкова и Дафинка Семерджиева, Ирена Белева– председателка на дамския Лайънс клуб, председателят на Регионалната организация на Съюза на слепите г-н Пламен Илиев и приятели на библиотеката.


 


  По повод Международния ден на хората с увреждания – 3-ти декември, във фоайето на РБ „Никола Фурнаджиев” се откри изложба – базар на коледни картички, изработени в ателието по трудова рехабилитация на Сдружение „Хефес” . Цената на една картичка е 1.50 лв. 

  На 26-ти ноември отдел „Координация и връзки с обществеността” проведе поредния практикум с библиотекарите от читалищата в община Пазарджик на тема „Организация и каталогизация на библиотечните колекции”. Това беше първото събитие в новата зала на библиотеката, която бе изцяло оборудвана от дамски „LIONS CLUB” – Пазарджик.


 Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” организира  на 24 ноември 2009г. семинар за  обучение по Програмата на Европейски съвет  „Учене през целия живот” , стартирана от Европейския парламент и Съвета към него на 1 януари 2007 година.
Общата цел на Програмата „Учене през целия живот” е да допринесе
чрез учене през целия живот за развитието на Европейската Общност като общество, основано на знания, с устойчиво икономическо развитие, с повече и по-добри работни места и по-голяма социална обвързаност, като, в същото време, осигурява по-добра защита на околната среда за бъдещите поколения.   Програмата цели и обмен на знания, сътрудничество и движение между системите на образование и обучение в рамките на Общността.
Програмата е структурирана като интегрирана система от четири секторни програми: „Коменски”, „Еразъм”, „Леонардо да Винчи” и „Грюндвиг”, насочени към различни области, в подкрепа на учениците, преподавателите, изследователите и ангажираните в процеса на европейската интеграция. Програмата „Учене през целия живот” ще продължи седем години / 2007-2013/.
На обучението секторна програма „Грюндвиг” бе детайлно представена от г-жа Елена Мирчева - специалист от информационния отдел на „Център за развитие на човешките ресурси” – София.
В програмата участваше и г-н Даниел Даковски – координатор на терен  по програма „Глоб@лни библиотеки - България”. Той представи целевите библиотеки от Пазарджишка област по програмата за 2009г. и информация за предстоящите етапи и дейности. 


 


   
     На 5 ноември 2009г. на пресконференция в Министерството на културата беше обявен списъкът от обществени библиотеки, предложени за включване в първата фаза (Етап 2009) на Програма  „Глоб@лни библиотеки - България”. Програмата цели да насърчи модернизирането на библиотеките в цялата страна, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество. Библиотеките-партньори ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетители и обучение за своите служители. Очаква се библиотеките да разширят обхвата на предлаганите услуги, да станат по-привлекателни за хората и да играят по-значима роля в развитието на местните общности.
За включване в първата фаза на проекта от Пазарджишка област са предложени 21 библиотеки и 5 резерви.   
     На 28 октомври се проведе музикална вечер – портрет на фамилия Пракови. Те представиха албума си „С песните и музиката на Пракови”.

 
   
     Денят на народните будители беше отбелязан в Детски отдел на РБ „Н. Фурнаджиев” съвместно с ученици от уч-ще „Л. Каравелов”. Библиотекарите разказаха за будителите от Пазарджик и Пазарджишкия край. Своите проекти  по същата тема представиха учениците.

    
     По случай Деня на будителя на 29. 10. 2009г. в Детски отдел на РБ „Н. Фурнаджиев” се проведе мило тържество. Рицарите на книгата – учениците  от IV –б клас при VI –то ОУ приеха в своя клуб нови последователи. Това са второкласниците на г-жа Христоскова от същото училище.  Клуб „Рицари на книгата” съществува от 2003г., когато по идея на Христина Илкова  - учител и Бонка Димитрова – библиотекар беше учреден за децата от уч-ще „Л. Каравелов”.


    
     На 23 септември във фоайето на библиотеката се откри българо – руска изложба класическа живопис – маслени бои „Призма” - съвместна изява на пазарджишката галерия „Ангелов” и арт галерия „inDiva” – Варна със картини на художниците : Азат Галимов, Андрей Солдатенко, Веско Радулов и Анатолий Панагонов.

     Изложбата може да се посети до 1 октомври.


 
   Sertifikat IFLA
   Със Сертификат от участието си в Световния библиотечен конгрес и 75 -та конференция на ИФЛА в Милано – Италия се завърна нашата колежка Нина Коцева.
ИФЛА е Световната федерация на библиотечните асоциации и има 1600 колективни и индивидуални членове от цял свят. Сред тях е и „Българската библиотечно-информационна асоциация” (ББИА).
От  23 до 27 август 2009 г. в гр. Милано, Италия се проведе  годишният Световен конгрес на ИФЛА и 75 – та международна конференция на тема „Библиотеките творят бъдещето - създаване на културното наследство”. В събитието участваха 5 000 представители от 130 държави. От България участниците бяха 19. Председателят на ББИА   г-жа Ваня Грашкина, ръководителят на звеното за управление на Програма „Глоб@лни библиотеки - България” г-н Трендафил Меретев, преподаватели във Висши  учебни заведения и специалисти от регионалните библиотеки в страната  станаха съпричастни към професионалния обмен на информация от различни държави и континенти.


 


ДО НОВИ СРЕЩИ, ПРИЯТЕЛИ!
   
             На 6 август от 10ч. в Детският отдел на РБ „Н. Фурнаджиев” се състоя заключителната сбирка от Програма „Лято в библиотеката 2009”. Дойдоха децата, които през цялото лято присъстваха на инициативите на Детски отдел. С  музика, танци и много настроение участниците си  обещаха нови срещи. Всяко дете получи подарък от ръководството на библиотеката.


 

ЧИТАТЕЛСКИЯТ  ДНЕВНИК НА ДЕТСКИ ОТДЕЛ
   
             В днешният пореден четвъртък от сбирките по програмата „Лято в библиотеката”, децата изработваха илюстрации към  прочетени книги. Оформеният вече Читателски дневник на детски отдел ще бъде допълнен с рисунки. Пиленцето Чик, Трите прасенца, Лисицата и гроздето, Спящата красавица са героите, нарисувани от малките читатели.

30.07.2009

 

ПЪТЕШЕСТВИЕ В КНИЖНИЯ ГРАД
   
        Ако си представим, че библиотеката е един голям град, то приказките, разказите, стихотворенията, научно-популярната литература са нейните улици. Едно мислено пътешествие из улиците на град Библиотека направиха децата,  посетили днес  РБ „Н.Фурнаджиев”. В продължение на един час четоха интересни книги от различни жанрове и подготвяха страниците на бъдещия Дневник на Детския отдел.

23.07.2009

 

„МОЕТО ЛЯТО” – РИСУНКА НА АСФАЛТ

   На 16 юли – четвъртък  се проведе поредната  инициатива на РБ „Н. Фурнаджиев” от програма „Лято в библиотеката - 2009”  – рисунка на асфалт.

Участваха над 50 деца от различни училища – „В. Друмев”, „П. Берон” и др., детска градина „Радост”, частна школа „Академика”, частни детски градини, читатели на Детския отдел на библиотеката. Темата върху която работиха децата е „Моето лято”. За своите прекрасни рисунки всички участници получиха грамоти, връчени от директора на библиотеката Лъчезар Риков.

16.07.2009

  ФИЛМОВА СРЯДА

    В Детският отдел на РБ „Н. Фурнаджиев” всяка сряда се прожектират
анимационни филми. Желаещи винаги има. Хубаво е да усещаш до теб приятелско рамо, да се посмееш, да споделиш или потъжиш с приятел.
 15.07.2009

Изследователски поход между книжните и електронните страници
 
Весело състезание се проведе в Детски отдел на библиотека „Н. Фурнаджиев”.
Участваха  деца до 14 години читатели на библиотеката и ученици от частна школа „Академика”. Състезанието се проведе на два етапа. Първият етап е търсене на информация в Интернет, вторият – търсене на информация от книгите. Разделени на 4 отбора, с капитани Мими, Вики, Ники и Ангел,  състезателите трябваше да намерят статии и снимки  за НЛО. Печели отборът, който за определено време намери най-много информация. На първо място с 11 точки излезе отборът на Вики. За доброто участие на всички деца бяха раздадени награди.
    Състезанието се провежда в рамките на програмата „Лято в библиотеката”.

    09.07.2009г.

 

 „Художествени предизвикателства”
- под този надслов премина втората сбирка от Лятната програма в библиотеката. Участваха над 20 деца от различни училища и различни възрасти, пожелали да прекарат един приятен час в библиотеката.
С много желание  и настроение те изработиха накити и фигури от нестандартни материали.

 


"На 25 юни стартира традиционната Програма на Детски отдел "Лято в библиотеката"", която бе открита с инициативата "Здравей! Търся приятел...".

 
   Лятна читалня в парк остров "Свобода"

 Парк „Острова”, предпочитано място за отдих и почивка сред гражданите на  Пазарджик, предостави нова възможност за приятно и полезно осмисляне на свободното време.
 От 18.06.2009 г.  до 15.09.2009 г. Библиотеката открива  Лятна читалня  с работно време от  16.00 до 20.00ч. всеки делничен ден.
Желаещите да прегледат на място заглавия от  дневната централна преса и развлекателни, научнопопулярни статии от  абонираните за 2009 г. списания,  ще получат и безплатна читателска карта. Различната жанрова  насоченост е съобразена с вкусовите предпочитания на възрастните посетители и децата.
Реализирането на идеята с подкрепата на Община Пазарджик  е
един допълнителен акцент в разнообразието от  летни прояви, организирани в  Парка.


 
   Среща с писатели в Детския отдел

 Сряда, 27.05. 2009г. гости на Детски отдел на РБ „Н. Фурнаджиев” бяха известните детски писатели Катя Воденичарова, Петя Александрова и Панчо Панчев – Дядо Пънч. Десетки деца  от уч-ще „Л. Каравелов” и „Г. Бенковски” пристигнаха в библиотеката, любопитни да чуят и видят  любимите си писатели.
К. Воденичарова, П. Александрова и Дядо Пънч прочетоха своите най- нови творби. Много настроение създадоха гатанките, веселите стихотворения и песничките. С обещание за нови срещи приятелски се разделиха деца и творци.

 
 Прояви по случай Национална библиотечна седмица
/ 11-15 май 2009/

11 май
 • Фотодокументална изложба -  „Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” -  между традицията и модерността”


 • Поставяне на кошници с книги и рекламни материали в 4 кафе-галерии в центъра на Пазарджик
 

12 Май
 • Изложба от графики на ученици от СПТУ по текстил и облекло


13 май
 • „Изкуството на ХVІІІ век” – урок по изобразително изкуство с ученици  от ХІ кл. от СОУ „Г.Брегов” с преподавател Маргарита Иванова

14 май
 • „Музиката в моя  живот”  - интегриран урок по музика  с ученици от VІІІ и Х кл. на СОУ „Г.Брегов” с преподаватели Гр.Димитрова и В.Терзийска
 • Представяне на сборник с детско поетическо творчество „Приятелство с вкус на бонбони” със съставител Елена Деянова
 

 • Литературно четене на  авторски поетични творби на ученици от Езикова гимназия ” Б.Брехт” 

16 Май
 • „Библиотеката на  21 век в представите и изискванията на младите хора” – среща – разговор с кмета на община Пазарджик г-н Тодор Попов и ученици от Езикова гимназия и МГ „К. Величков”.
 

 

   
 СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

  В дните на Националната библиотечна седмица на 13 май в Детски отдел на библиотека „Н. Фурнаджиев” се проведе весело състезание по английски език. Участваха децата от начален курс на ОУ „Хр. Смирненски”. Ръководени от своята преподавателка г-жа Кисова, учениците показаха добри знания. Разделени на два отбора – „Ябълка” и „Круша”, пред строго жури те се надпреварваха с отговорите.  Емоционалната публика също не остана безучастна. В паузите звучаха весели английски песнички  изпълнени от сборна група и подкрепяни от всички присъстващи. Във всяко състезание има победител, тук победи отбор „Круша”, но награди имаше за всички. 

    
 Сдружение за общестенополезна дейност “Женска Либерална Мрежа”, представлявано от Анелия Атанасова, депутат от НДСВ, дари на библиотеката Календар с образа на Н. В. Княгиня Мария Луиза, 2 сборника с доклади от конференциите на Сдружение ЖЛМ и филма “Градините на цар Фердинанд”.  Прояви, свързани с  отбелязването на 50-годишния юбилей на РБ”Н.Фурнаджиев” и 150 год. от създаването на първата публична библиотека в гр. Пазарджик


   21.04.2009 г.
   Приказно карнавално шествие с участието на децата от гр. Пазарджик

 

 

  22.04.2009 г.
  Ден на отворени врати в библиотеката

Изложба от ученически рисунки на тема „Любими книги и обичани герои”

 

Мултимедийна презентация -  „50 години Регионална Библиотека „Никола Фурнаджиев” и представяне на Юбилейно издание „50 години Регионална Библиотека „Н.Фурнаджиев” и Биобиблиография „Димитър Бояджиев”

 

 

  23.04.2009 г.
  Кръгла маса на тема „Съвременната библиотека между книжния и виртуален свят”
с участието на:
Ели Попова - ръководител направление "Специални колекции" на НБ "Св.св. Кирил и Методий"
- доц. д-р Александър Димчев – декан на философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”
- Юлия Савова, преподавател в СВУБИТ

   Програма
за отбелязване 50-годишен юбилей на РБ”Н.Фурнаджиев” и 150 год. от създаването на първата публична библиотека в гр. Пазарджик

21.04.2009 г.
Приказно карнавално шествие с участието на децата от гр. Пазарджик
парк-остров ”Свобода”  
16.00 ч.    
22.04.2009 г.
Ден на отворени врати в библиотеката
 • Изложба от ученически рисунки на тема „Любими книги и обичани герои” 
11 ч.,фоайе на Библиотеката
 • Мултимедийна презентация -  „50 години Регионална Библиотека „Никола Фурнаджиев”
17 ч.- фоайе на Библиотеката
 • Представяне на Юбилейно издание „50 години Регионална Библиотека „Н.Фурнаджиев” и Биобиблиография „Димитър Бояджиев”
17 ч.- фоайе на Библиотеката


23.04.2009 г.
 Кръгла маса на тема „Съвременната библиотека между книжния и виртуален свят”
с участието на:
 - Ваня Грашкина – председател на Българска библиотечно-информационна асоциация
Ели Попова - ръководител направление "Специални колекции" на НБ "Св.св. Кирил и Методий"
- доц. д-р Александър Димчев – декан на философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”
10.00 ч.; Община - Пазарджик  
Зала на архитектите  

Фотодокументална Изложба  „Регионална библиотека “Н.Фурнаджиев” – между традицията и модерността”
Община Пазарджик

Празничен концерт
18.00 ч.; Община-Пазарджик, зала "М.Г.Атанасов"  
С участието на: -Симфонично-оперетно дружество - Пазарджик: Гергана Русекова - сопран; - Стефан Петков - тенор 

 
                ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

     Своя празник на буквите проведоха първокласниците от НУ “Васил Друмев”. На 30 март в Детския отдел на библиотеката си обявиха среща деца и родители. Гостуваха любими приказни герои  - Малкият принц, Червената шапчица, Вълка и седемте козлета, Малката Ида, Петльо, Ежко и Кума Лиса. Много песни от сърце изпяха децата. Мажоретките представиха своя танц. Техен конкурент се оказа групата за народни танци.
     За своите знания и усърдие, децата получиха награда от библиотеката – първите си читателски карти.

   
 
                Първи пролетни гости в библиотеката

На 27 март библиотеката посрещна своите първи пролетни гости – учениците от 4-а и 4- в клас на НУ “Отец Паисий”. Децата се докоснаха до тайнството на библиотеката. В Заемната за възрастни разбраха как може да станат читатели и кои са посетителите на този отдел. Отдел Изкуство ги впечатли с многобройните дискове разнообразна музика, а в Читалните се захласнаха по красивите корици на списанията. Детски отдел е като приказно царство. Тук всичко е интересно – подредените нови книги, игрите, компютрите. Може да се забавляваш в Игротеката или да си избереш най – хубавата книга за вкъщи. Славно място е библиотеката, а най – хубавото е, че можеш да срещнеш нов приятел.

   

  

 
22 март –международен ден на етническата толерантност


     По този повод на 20 март от 14 ч. в РБ  „Н.Фурнаджиев” се проведе викторина на тема ”Какво знаем за етносите в България”. Участниците в нея бяха ученици от училищата в селата: Главиница, Мало Конаре и Черногорово.
За доброто настроение на състезатели и публика се погрижи група за етнически фолклор от с.Огняново. Инициативата бе подкрепена от Дирекция „Образование” на община Пазарджик.

   

  
  На 6 март ученици от VI клас на СОУ “Иван Батаклиев” посетиха прожекцията на документалния филм “Левски пред съда на Портата и историята” в отдел “Изкуство” на Регионалната библиотека.  На 19. 02. 2009 г. по случай 136- годишнината от гибелта на Васил Левски, във фоайето на I-ви етаж на РБ “Н. Фурнаджиев”е подредена изложба от книги и фотоси.

  


  Във връзка със 131- годишнина от Освобождението на България 1878 г. във фоайето на I-ви етаж на РБ „Н.Фурнаджиев” е подредена изложба от книги и фотоси.

  Във връзка с дългогодишния си опит в библиотечно–информационното обслужване на лица с увреждания, на стари и самотно живеещи хора, РБ „Н. Фурнаджиев” ще бъде партньор по Проект „Равни възможности – достоен живот”, който ще се реализира от Фонд за превенция на престъпността – ИГА и Проект „Социален асистент” и „Домашен помощник” в услуга на старите хора”, с водеща организация Център за обучение и услуги.
Още от 1995 г. библиотеката започна работа по експериментална програма – единствена по рода си в страната, която включва дейности по осигуряване достъп на лицата със специфични нужди до библиотечните документи, справочно- библиографско и информационно обслужване и ангажираност в различни масови начинания.
Вече 13- та поред година екипът на Регионална библиотека обслужва хора с увреждания, болни, трудно подвижни възрастни и самотни хора по домовете- доставят им се книги за прочит, аудио материали и др.
Библиотеката ще партнира в настоящия проект чрез създаване на специализирана библиотечна сбирка за обслужване на целева група от 16 души, читателските изисквания на които предварително ще бъдат проучени чрез анкета.


5. януари 2009 г.

  На 22. 12. 2008 г. бе открита изложба от рисунки на Стоян Хаджийски (ученик на художника Костадин Маджаров). Графичните и акварелни творби ще бъдат изложени във фоайето на II- я етаж на библиотеката до 15. 01. 2009 г.декември 2008 г.

   Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев” и Център за социална рехабилитация “Хефест” – гр. Пазарджик изказват своята благодарност към всички читатели и организиции, закупили картички от изложбата – базар, организирана в библиотеката. Вие дадохте възможност на хората, посещаващи програмата за трудова рехабилитация, да получат коледни възнаграждения за положения от тях труд. От сърце Ви желаем през Новата 2009 година здраве, щастие и успехи!

21 декември 2008 г.

  Коледни традиции и обичаи представиха на Коледното тържество в Детския отдел учениците от V клас на ОУ “Христо Смирненски”.  


14 ноември 2008 г.

  Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” кани всички свои читатели и граждани на Пазарджик да се включат в кампанията „Голямото четене”. "Голямото четене" е мащабен културен проект на Българската национална телевизия, който започна на 1-ви октомври и ще приключи на ЗО-ти март 2009г. Проектът се осъществява с подкрепата на държавни и обществени институции, университети, училища, библиотеки и на всички водещи издатели и книгоразпространители. Чрез гласуване ще бъдат определени 1ОО-те любими книги на българите. Финалът на проекта ще бъде на ЗО март 2009г., когато ще се обяви коя е най­-предпочитаната книга от гражданите на България.

 Основна част от кампанията е проектът "Пътуваща библиотека", който ще се състои от 1О ноември до 17 декември 2008 година. В този период Библиотеката, натоварена със стотици книги, дарени от издателствата, ще обиколи 28-те областни центрове на България, като всеки делничен ден, точно в 12.00 ч., ще спира в съответния град. Книгите няма да се продават или раздават, а ще бъдат предоставяни на желаещите да впишат своето лично посвещение към следващите, в чиито ръце тези книги ще попаднат, за да бъдат посланията дописвани.
 Пътуващата библиотека ще бъде в Пазарджик на 14 ноември (петък) пред сградата на Драматичен театър «Константин Величков».
  В този ден от 12.00 до 19.00ч. гражданите на нашия град ще имат възможност лично да се включат в проекта на БНТ «Голямото четене».
 Идеята е: с няколко думи за "На добър час!", всеки лично да изпрати своя любима книга на това дълго пътешествие с "Пътуващата библиотека" из България.
 Изпращайки книгата си, всеки може да впише в началните й страници и своето лично послание към хората, в чиито ръце ще попадне тя и което те ще открият.
 Книгите, които ни свързват - това е идеята на Пътуващата библиотека.

1 юни 2008 г.            Mеждународен ден на детето

Децата от ОДЗ „Снежанка” гостуват на библиотеката по случай 1 юни - Mеждународен ден на детето.

   

15 май 2008 г.            Национална библиотечна седмица

Представяне на книгата на Гита Деянова "Песните и обичаите на с. Бъта, Панагюрско" в рамките на Националната библиотечна седмица.
  

14 май 2008 г.            Национална библиотечна седмица

Провеждане на уроци в отдел "Изкуство"
   

13 май 2008 г.                Национална библиотечна седмица

  По повод Националната библиотечна седмица в Регионална библиотека "Н.Фурнаджиев" бе открита изложба "Друголикост в пъстроцветие". Подредените картини са дело на две жени с библиотечна професия - Стоянка Въгларова - живопис и Мария Николова- пирография.

   

24 април 2008 г.                Седмица на детската книга

  Среща с писателката Петя Александрова

   

22 април 2008 г.               Седмица на детската книга

  Среща на децата от ОУ "Хр.Ботев" с Михаил Кочев, автор на книгата "Истории десет плюс още една"

   

21-25 април 2008 г.               Седмица на детската книга

  
    Г-жа Рая Фърцова с ученици от V клас от ОУ "Хр.Смирненски" представят пролетни обичаи